Svar på frågestunden!

Hej!
 
Nu tycker jag att jag har fått in tillräckligt med frågor. Och ist för att ta imot och svar apå så himla mång i ett inlägg så tar jag några stycken och skriver längre svar ist. Och om ni har mera att fråga så svara jag isf i kommentarerna.
 
Men ja, kanske vi ska börja!
 
1. Hur länge kommer ni att vara hemma med den lilla?
 
 
Jadu, jag kommer vara hemma i 1 år, eller tills den lilla börjar i dagis. Och när jag vet att jag kan hoppa in nån gång i jobb så kommer jag göra det, men inte inom det första 6 månaderna. Nu när den lilla är född så tar Anssi ut 3 veckor pappaledig och sen tar han 1 semestervecka. Och sen när vi har möjlighet tar han ut de resterande pappaledighetsdagarna. 
 
2. Har ni kommit på några namn? (du behöver inte skriva ut vilka namn isf)
 
Jodå, vi har nog 2-3 namn som vi har kommit på. dock kommer vi hålla det hemligt tills den lilla är döpt. Så det är bara jag och Anssi som ska komma överrens sen vilket namn vi ger och när dopet är så, då avslöjar jag isf namnet.
 
3. Vad kostade huset?
 
Jadu, denna fråga kommer jag ALDRIG att skriva ut svar på här på bloggen, för det är vår privat sak. Men så mycket kan jag säga att det kostade en summa pengar ;) För det är just och just så vi har sagt åt våra anhöriga vad huset kostade. Och jag tycker inte folk behöver veta heller vad ett hus har kostat, för det hör nog till den privata sidan av livet.
 
4. Tror du att du kommer bli en bra morsa?
 
 
Om man säger som så, vi alla är nybörjare så i början tror jag nog det kommer gå lite gnaggligt. Men efter hand man lär känna sitt eget barn så tror jag nog att jag kommer bli en bra mamma. Dock är det ju så att alla har ju olika åsikter om hur man ska sköta ett barn. Men bara man gör sitt och som de vill och jag gör mitt som jag vill så då kommer nog allt bli bra.
 
5. Är det så "underbart" att va gravid som det kan se ut i sociala medier ibland?
Och hur har du upplevt det?
 
Denhär fråga tycker jag att det inte finns något rätt eller fel svar. För exakt ALLA graviditeter är olika. Inte bara från person till person utan också vid sina egna graviditeter om man har genomgått flera. 
Jag har dock mått bra hela graviditeten förutom i vecka 15-17 då jag spydde typ 24/7. 
Men jag tycker nog ibland att många lixom "visar" att de mår bättre än vad de berättar sedan face to face. Jag har dock varit ärlig med hur jag har mått. För det är ju ingen vits att ljuga heller om hur man mår. Mår man piss under en graviditet så gör man det och mår man bra så mår man, klart som sagt det finns allt undantag, typ som jag som har mått dåligt 2 veckor under min graviditet.
 
6. Finns det några speciella traditioner du fick uppleva som barn som du vill att lillen också ska få?
 
Nå, iaf de klassiska högtiderna, alltså födelsedag, påsk, julafton, nyår, midsommar, villaavsluting. Men som sagt så minns jag inte mycket från min barndom när jag har förträngt det mesta. 
Men jag tycker iaf att den lilla ska få vara med så mycket som möjligt i allt. För jag fick inte alltid vara med på allt som jag ville. SÅ därför ska jag inte göra samma "misstag" som mina föräldrar gjorde. Utan den lilla ska få va me. Och så är det ju att jag måste tänka på Anssis traditioner som han också hade som lite. Så det blir att komprimissa med allt igentligen, för det är ju INTE BARA MITT BARN!
 
7. Har du alltid tänkt att du vill vara mamma redan som ung?
 
Nog har jag typ alltid tänkt att jag ska vara en ung mamma, dock inte för ung som typ 16-17 åring. För då tycker jag man ännu ska leva sitt ungdomsliv. Och det gjorde jag iaf. Både festade, härjade, hade något förhållande och förstås studerade. Men det har jag alltid haft på klart och det är att jag ska ha studerat färdigt före jag skaffar barn och fyllt 18. 
Och då ör det ju så att alla är olika mogna i olika åldrar och det kan ju bero på mycket. Just barndomen, hur man själv är som person och just hur man har blivit uppfostrad.
 
8. Hur tror ni ert förhållande kommer vara då bebisen kommer? Brukar ju hända att vissa glider isär och inte hittar tid för varandra. Hoppas barnet får det bra! :)
 
Jag kan garantera att jag och Anssi kommer inte glida isär. För sen jag blev gravid har vi bara kommit närmare varandra lite mer än vad vi var förr. Och vill vi har "egentid" så har vi många isf som är villig att sköta en stund eller nån dag. Just om man vill åka på tumanhand på en hotellnatt eller och handla utan barn och liknande. Så det får vi nog fixat. Och som sagt så har vi bara kommit närmare varandra än förr. För nu hjälps vi åt med typ allt och frågar typ alltid hur den andra mår eller haft det under dagens lopp, och hör på den andra om det ör något som är fel. Och jag tror nog att barnet får det bra!
 
9. Hur många barn skulle du vilja ha i framtiden?
 
Jag tycker 3 barn skulle vara lämplig mängd. För jag har alltid tyckt att det är bra mängd. Man ryms alla i en vanlig personbil, man har alltid sällskap av någon och man kan faktiskt ha väldigt roligt när man är 3 st. 
Dock vill ju Anssi bara ha 2 barn, men det är ju de då vi har tvillingar i bådas släkt så nästa gång kan det komma 2 på en gång ;) 
 
10. Hur tänker du kring mammarollen och psykisk ohälsa?
 
Alltså denna fråga förstår jag inte riktigt. För denna kan ha 2 olika betydelser i mitt huvud.
Först så funderar jag då om just du tror att jag har blivit dignostiserad med psykisk ohälsa? För bara för att jag har en dålig dag och skriver här på bloggen att jag har vissa tankar och skriver det hit att jag skuller lida av just typ ångest, stress eller oro. Men det gör jag inte alls! Klart alla är vi stressade, oroliga och har ångest nån gång men inte alltid. Och det är just så som jag har och speciellt när jag har en dålig dag. men jag hade så också i högstadiet. Och som sagt så är det ju inte ovanligt att många människor har en sämre dag och tänker så, just att de inte är väl någonting och liknande. 
 
Och så kan det ju också betyda att hur jag kommer gå till väga om mitt egna barn ha sådana dagar. Nå det är bara att förklara och försöka så gott det går att det inte alltid kan vara bra. Att mna ibland kan känna att man mår dåligt, men då ska jag har lärt mitt/mina barn att man ska kunna både prata med mamma och pappa om det är något som tynger. 
 
Och det där med mammarollen, tar jag inte så hårt. Klart det kommer vara svårt i början och nån gång senare i livet. Men nu just tar jag det som det kommer.
 
11. hur ser din drömförlossning ut?
 
Ja, eftersom jag inte har varit med om någon förr så vet jag inte riktigt men, det vet jag att så långt det går vill jag föda vaginalt. 
Dock finns det inte någon stor orsak varför...
Men jag skrev lite i förra inlägg hur jag skulle vilja att det skulle gå.
Just att vattnet skulle gå här hemma och typ runt BF dagen och att jag skulle få sitta i dsuchen här hemma en stund före vi skulle åka in till förlossningen. Och att när jag kommer in att jag skulle var aöppen runt 4-6cm och ha hyfsat bra med värkar och inte så farligt med värk. Sen att jag skulle få min akupunkttur i ryggen och lustgasen. Och förstås att inte det skulle ta så himla många timmar före man skulle få börja krysta. Men det vet man ju att en först föderska kan det ta en hel del timmar innan man är öppen 10 cm och får krysta, klart det finns undantag! 
Men för det mesta tar det ju längre för en förstföderska. 
Så.. inte vet jag riktigt bara den lilla kommer ut på ett eller annat sätt och är frisk och lever så då är jag nöjd. Då får det vara vaginalt eller via kejsarsnitt. 
 
 
Hoppas ni fått svar på de frågor som ni frågade. Just det där med förlossningen är lite svårt att svara på. Men jag är så att jag tar det som det kommer. 
Får se när nästa inlägg sen kommer. 
 
Ses!
Puss och Kram Monia <3 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg